Numer 2/2023

P o s t ę p y   F i t o t e r a p i i   2/2023

Praca doświadczalna/Original paper

Możliwości wprowadzenia owoców pigwowca japońskiego do codziennej diety
The possibilities of introducing Japanese quince fruit into daily diet
Małgorzata Dżugan, Monika Tomczyk, Monika Reguła, Michał Miłek – s. 35-41

Prace przeglądowe/Review papers

Nefroprotekcyjna aktywność ekstraktów i związków pochodzenia roślinnego. Część 3
Nephroprotective activity of extracts and compounds of medicinal plants origin. Part 3
Katarzyna Antoniak, Wiesława Bylka – s. 42-50

Mikrobiota jelitowa jako wsparcie terapii cukrzycy typu 2
Gut microbiota as support for type 2 diabetes therapy
Grażyna Bodalska, Karolina Kłosowska-Buryło, Monika Birska, Katarzyna Karłowicz-Bodalska – s. 51-63

Przegląd czasopism zagranicznych/Review of foreign periodicals

Nowości bibliograficzne
Joanna Nawrot – s. 64-65