No 2/2018

P o s t ę p y   F i t o t e r a p i i   2/2018

Prace doświadczalne/Original papers

Porównanie aktywności wyciągów z liści Passiflora alata, P. caerulea i P. incarnata wobec wybranych drobnoustrojów klinicznych
Comparison of activity of leaf extracts from Passiflora alata, P. caerulea and P. incarnata on selected clinical microorganisms
Marcin Ożarowski, Bogdan Kędzia, Małgorzata Kania-Dobrowolska, Justyna Baraniak, Agnieszka Gryszczyńska, Bogna Opala, Aurelia Pietrowiak, Anna Bogacz, Przemysław Ł. Mikołajczak, Barbara Thiem, Elżbieta Hołderna-Kędzia – s. 75-80

Etanolowe ekstrakty z propolisu jako źródło biopierwiastków
The ethanolic propolis extracts as a source of bioelements
Magdalena Woźniak, Marta Babicka, Iwona Rissmann, Bogdan Kędzia, Izabela Ratajczak – s. 81-85

Skład chemiczny etanolowego ekstraktu z propolisu i jego aktywność biologiczna wobec grzybów pleśniowych
The chemical composition of the ethanolic propolis extract and its biological activity against moulds
Magdalena Woźniak, Patrycja Kwaśniewska-Sip, Marta Babicka, Agnieszka Waśkiewicz, Grzegorz Cofta, Bogdan Kędzia, Izabela Ratajczak – s. 86-91

Ocena aktywności olejku imbirowego (Oleum Zingiberis) wobec bakterii beztlenowych
The evaluation of activity of ginger oil (Oleum Zingiberis) against anaerobic bacteria
Anna Kędzia, Andrzej W. Kędzia, Joanna Wiśniewska, Marek Ciecierski – s. 92-97

Przeciwbakteryjne działanie olejku rozmarynowego (Oleum Rosmarini) na bakterie beztlenowe
Antibacterial effects of rosemary oil (Oleum Rosmarini) on anaerobic bacteria
Anna Kędzia, Andrzej W. Kędzia, Joanna Wiśniewska – s. 98-105

Ocena zawartości metyloglioksalu w miodzie manuka znajdującym się na rynku krajowym
Evaluation of methylglioxal content in manuka honey to be present on native market
Deta Łuczycka, Maciej Olczyk – s. 106-110

Prace przeglądowe/Review papers

Działanie propolisu na serce i naczynia krwionośne w świetle badań farmakologicznych. Część 2
Propolis effect on the heart and blood vessels in the light of pharmacological studies. Part 2
Bogdan Kędzia, Elżbieta Hołderna-Kędzia – s. 111-120

Skład chemiczny, właściwości biologiczne i lecznicze ziela dymnicy lekarskiej (Fumaria officinalis L.)
Chemical composition, biological and therapeutic activity of fumitory herb (Fumaria officinalis L.)
Justyna Chanaj-Kaczmarek, Michał Wysocki – s. 121-127

Zastosowanie miodu i roślin leczniczych w chorobach ośrodkowego układu nerwowego
The use of honey and medicinal plants in diseases of the central nervous system
Bogdan Kędzia, Elżbieta Hołderna-Kędzia – s. 128-133

Kronika/Chronicle

Event – Zioła i produkty pszczele – na zdrowie!
Elżbieta Hołderna-Kędzia – s. 134-135

Przegląd czasopism zagranicznych/Review of foreign periodicals

Nowości bibliograficzne
Bogdan Kędzia – s. 136-137